Майстор Ким Унг Чол

Роден е на 27 февруари 1956 година в Северна Корея. Бил е член на Kорейския национален демонстративен отбор. Преподавал е Таекуон-До в Унгария, Холандия, Китай. За първи път пристига в България през 1985 година, изпратен като инструктор от легендата в източните бойни изкуства – Хван Джън Нам.

Въпреки че първоначалния му престой е кратък, Майстор Ким Унг Чол оставя след себе си верни последователи и запалени ученици. Той се превръща в основоположник на Таекуон-До в България. През 1988 година от името на Националната спортна академия (тогава ВИФ “Г. Димитров”) му е отправена официална покана да посети отново страната ни.

Ким Унг Чол си поставя за цел да създаде Българска федерация по таекуондо, събиране на български национален отбор и участие в международни прояви, създаване на специалност таекуондо в НСА. Мисията е успешна и през 1989 година се създава Българска федерация по таекуондо (БФТ), а първия преподавател в спортната академия е именно той.

Настоящ президент на БФТ е Марио Богданов – VI дан. Негов заместник е Красимир Гергинов – VI дан. Последните години са години на възход за българското Таекуон-До. Националният отбор на България, чийто треньор е Ким Унг Чол, печели много европейски и световни титли. Тези успехи са изцяло заслуга на корейските майстори, пребивавали в България – Майстор Ким Чол Ман VII дан, Майстор Сок Мин Чол VII дан и разбира се най-вече на Майстор Ким Унг Чол VIII дан, който и до днес е инструктор на България.

ТКД Одесос Варна
Новини
Четири Европейски и три Вицеевропейски титли за ТКД “ОДЕСОС”

Отличното представяне на ТАЕКУОН-ДО клуб ОДЕСОС в Европейския турнир по Таекуон-До ITF „България Оупън“ 2018
7