Генерал Чой Хонг Хи


Генерал Чой Хонг Хи

Таекуон-До е неразривно свързано с личната история на бащата на модерното Таекуон-До, създателят на Международната Таекуон-До федерация (ITF) – генерал Чой Хонг Хи. В момента Таекуон-До се ползва с огромна популярност в света. Ген. Чой Хонг Хи е роден на 9 ноември 1918 година в скалистата и пуста местност на Хуа Дае, областта Мион Чун, в сегашна КНДР.

Като малък той е бил крехък и болнав, и голяма тревога за своите родители

Още от ранно детство бъдещият генерал показвал здрав дух и непоколебимост. Когато бил на дванадесет години, той е изключен от училище за агитация срещу японската власт, която контролирала Корея от 1910 до 1945.

След завършване на училище, Чой е изпратен от своя баща да учи калиграфия при Хан Ил Донг, един от най-известните учители в Корея. Хан освен калиграф бил и майстор по Таек Кион. Виждайки слабото здраве на своя ученик, наред със заниманията по калиграфия, учителят започва да укрепва тялото на Чой със строгите упражнения от Таек Кион.

През 1937 година, Чой е изпратен в Киото, Япония, за да продължи обучението си

Там той среща своя сънародник Ким, който преподавал Карате. Започва да тренира Карате и след две години става носител на черен пояс . Поради това техниките от Карате и Таек Кион са в основата на съвременното Таекуон-До. Със започването на Втората световна война, Чой е принуден да постъпи в японската армия. Той става член на корейското движение за независимост, познато още като Движение на пхенянските студенти-воини и е затворен в японски затвор. Борейки се със скуката там, Чой започва да поддържа физическата си форма, като продължава да тренира своето изкуство. Скоро неговите съкилийници стават негови ученици, а след известно време целия затвор се превръща в тренировъчна зала.

През август 1945 година Чой е освободен. Януари следващата година пък е назначен в новата южно-корейска армия като младши лейтенант. Скоро става командир на подразделенията в Куан Джу. Там младшия лейтенант започва да обучава войниците на бойното изкуство Таекуон-До. След получаването на званието лейтенант, той се отправя към Тае Джон, за да командва Втори пехотен полк.

През 1947 година е повишен: първо в капитан, а след това става майор

През 1948 година е изпратен в Сеул на длъжност началник по придвижването и снабдяването на войските. Там той става инструктор на американската школа на военната полиция. В края на 1948 година Чой получава званието – подполковник.

През 1949 година вече е полковник. През тази година той за първи път е в САЩ, във висшата офицерска школа Рейл, където демонстрира пред американците техниката на своето бойно изкуство. На остров Че Джу, Чой организира ударната 29 пехотна дивизия, която след време става авангарда на съвременното Таекуон-До. В базата на дивизията бил създаден спортен клуб О До Куан, в който се готвели не само инструкторските кадри за армията, но и се развивала системата на съвременното Таекуон-До на базата на Таек Кион и Карате.

В края на 1954 година Чой става генерал-майор

През 1955 година Таекуон-До получава своето официално признание като бойно изкуство в Корея. Свикана била специална комисия от водещи майстори, инструктори, историци и известни деятели на републиката. Разглеждали се няколко варианта относно наименованието на новия вид бойно изкуство. На 11 април свиканата от генерал Чой комисия приела предложеното название Таекуон-До, което заменило много противоречиви термини, като: Танг Су, Конг Су, Таек Кион, Куон Боп и други.

През 1959 година Таекуон-До се разпростира извън границите на Корея. Бащата на Таекуон-До и деветнадесет от неговите черни пояси тръгват да разпространяват новото бойно изкуство с голям успех, поразявайки всички с превъзходните и прецизни техники. Също така през 1959, Чой бива избран на два знатни поста: Президент на новосформираната Корейска Таекуон-До Асоциация (КТА) и заместник-командир на Втора армия в Тае Гу. За вицепрезиденти на КТА са избрани Ро Бионг Джик от бойното изкуство Сонг Му Куан и Йон Куе Бионг, от Джи До Куан, а Хуанг Кий от Му Дук Куан е избран за изпълнителен директор.

През 1960 година се наблюдава бързо разпространение и популяризиране на Таекуон-До не само в Корея, но и в много страни по света. В първия демонстрационен отбор по Таекуон-До са майсторите Хан Ча Кио, Ким Джунг Кеун, Парк Джунг Су и Куон Дже Хуа, които популяризирали новото бойно изкуство в девет страни. Това е била и основата за създаването на Международната Таекуон–До федерация (ITF), както е позната днес.

Международната Таекуон-До федерация е създадена в Сеул с участието на Виетнам, Малайзия, Сингапур, ФРГ, САЩ, Турция, Италия, Египет и разбира се Южна Корея.

През 1972 Генерал Чой премества седалището ѝ, с единодушно съгласие на членуващите страни в Торонто, Канада, имайки в предвид да разпространи това изкуство във всички страни по света.

През 1985 година бащата на Таекуон-До се опитва да разпространи изкуството си в Третия свят и в политически непривилегированите държави като премества седалището на федерацията във Виена, Австрия, където все още се намира. Най-голямото желание на Генерал Чой е да даде своето бойно изкуство на всички хора, без значение тяхната раса, религия или политическа принадлежност. С възникването на ITF, виждането на Генерал Чой за установяването на Таекуон-До като световна неправителствена организация и бойно изкуство, а не просто спорт, става реалност.

Генералът изказва своето становище в книгата си “Таекуондо”

“Всички неща се управляват от закона на Ин и Ян, светлината и мрака… щастието често може да бъде помрачено от катастрофални моменти … Моят живот беше бурен, загадка със самотни битки и злополучни приключения, на които не може да се завиди … живот на изгнание на хиляди мили от любимата ми страна. Въпреки това си заслужаваше старанието … … Моята мечта беше осъществена … най-накрая успях да разпространявам и преподавам таекуондо, без да има значение от религия, идеология, национална принадлежност или раса. Без колебание мога да кажа, че аз съм най-щастливия човек.”

График на тренировките

Дворец на културата и спорта бул. Княз Борис I 115, Варна

Ден Напреднали Начинаещи Деца 5-8 г Начинаещи деца 8-12 г Напреднали деца
Понеделник 19:30 до 21:00 x x x x
Вторник x 19:30 до 21:00 x x x
Сряда 19:30 до 21:00 x x x x
Четвъртък x 19:30 до 21:00 x x x
Петък 19:30 до 21:00 x x x x
Събота x x 11:00 до 12:00 12:00 до 13:00 13:00 до 14:00
Неделя x x 11:00 до 12:00 12:00 до 13:00 13:00 до 14:00
Ден Напреднали Начинаещи Деца 5-8 г Начинаещи деца 8-12 г Напреднали деца

Как да ни намерите?

Тренировките по Таекуондо във Варна се провеждат в Двореца на културата и спорта с адрес бул. Княз Борис I 115. Използвайте картата по долу за да намерите залата по Таекуондо в която се провеждат тренировките.

Как да ни намерите? Тренировките по Таекуондо във Варна се провеждат в Двореца на културата и спорта с адрес бул. Княз Борис I 115. Използвайте картата по долу за да намерите залата по Таекуондо в която се провеждат тренировките.

История на Таекуондо

Таекуон-До е съвременна версия на древното корейско изкуство за самозащита Те Кион Според привържениците на традиционните бойни изкуства в Корея, Таекуон-До е формирано под силното влияние на японското Карате, като обединява възможно най-доброто от корейските, китайските и японските традиционни системи за самозащита. В допълнение, то е разработено от генерал Чей Хонг Хи при ползване на всички съвременни достижения на физико-механиката на движенията, психологията и анатомията на човека.

В основата на философията му са залегнали принципите на учтивост, честност, упорство, самоконтрол и неукротим дух. Целта му е най-пълна реализация на вродените първоначално достойнства. Пътят към тази цел са постоянството и упорития труд.