ВИТАМИН Д ПРИ СПОРТИСТИТЕ


 

ВИТАМИН D ПРИ СПОРТИСТИТЕ

Храненето играе съществена роля за представянето и здравето на спортистите. Въпреки това, фокусът често се поставя върху някои променливи като консумация на енергия или достатъчен прием на макроелементи (протеини, въглехидрати и мазнини), като се оставя важната роля на други елементи като витамини.

Произходът на витамин D

 

Витамин D е един от основните витамини и играе важна роля за нашата имунна и сърдечно-съдова система, както и нашите мускули; неговият дефицит е свързан с множество патологии като сърдечно-съдови, ревматоидни, мускулна слабост или остеопороза.Витамин D може да се синтезира чрез контакта на ултравиолетовите B (UVB) лъчи от слънцето с кожата. Тези UVB лъчи превръщат предшественика 7-дехидрохолестерол, който се намира в кожата, в D3 (холекалциферол). Холекалциферол може да се получи и от храна (сьомга, миди, мляко и обогатени зърнени храни или яйчен жълтък), като увеличава усвояването му с храни с високо съдържи  мазнини. Тогава тази молекула се транспортира до черния дроб, за да стане 25 (OH) D, формата за съхранение на витамин D, която може да бъде активирана в бъбречните тубули до 1,25 (OH) 2D благодарение на паратиреоидния хормон.

 

Витамин D и спортисти

Въпреки че се препоръчва препоръките относно „оптималните“ нива на витамин D да бъдат възстановени, с настоящите препоръки по-голямата част от населението ще има недостиг на витамин D, както се потвърждава от систематичен преглед, включващ проучвания, проведени във всички страни по целия свят. Спортистите също изглежда имат обикновено ниски стойности на витамин D, въпреки че те могат да зависят от вида спорт (по-нисък при спорт на закрито), момента през сезона (по-нисък през зимата), страната (по-нисък при по-високи географски ширини) ) и тип кожа (по-малко при хора с тъмна кожа) .Следователно ниското излагане на слънце изглежда е един от основните фактори, свързани с дефицита на витамин D при спортисти, въпреки че проучване, проведено при над 500 елитни холандски спортисти, показва, че по-малко от 15% отговарят на препоръките за прием на витамин D.4

 

Тези данни са особено тревожни в областта на спортните постижения, особено като се има предвид важната функция на витамин D на многосистемно ниво. Например, проучване, проведено с играчи на американски футбол и публикувано в престижния Американски вестник по спортна медицина, показва, че спортистите с по-ниски количества витамин D са по-склонни да претърпят нараняване, включително костни фрактури.Също така, друго проучване показва, че ниските нива на витамин D са свързани с повишен риск от заболяване

Ето защо се предполага, че добавянето на витамин D може да бъде от полза за предотвратяване на дефицита на този микроелемент при спортисти. Всъщност добавките с витамин D могат да намалят броя на спортистите, които приемат недостатъчно нива на витамин D, до по-малко от 30% – докато без добавки този брой достига до 85% -4.

Въпреки това съществува противоречие относно това дали добавките с витамин D имат директен ефект върху физическите резултати от теста. Изследване, ръководено от д-р Грейм Л. Клоуз, показа, че добавките с витамин D подобряват способността за спринт и скок за спортисти.Същото изследване обаче показва в друго проучване, че въпреки че добавянето на витамин D за 6 седмици е било достатъчно за увеличаване на концентрацията на този микроелемент при всички участници (половината от тях са били с дефицит на витамин D преди проучването), той не е подобрил никакви променливи на ефективността.По същия начин, два скорошни систематични прегледа, включващи до 13 проучвания, показват, че въпреки че добавката е ефективна за намаляване на витамин D дефицит при спортисти, той не предизвиква значително подобрение в мускулната сила.Въпреки това, друго скорошно проучване показа, че в случаите на дефицит (както се случва например през зимата), той наистина може да бъде от полза за спринт.

Заключения:

В обобщение, витамин D участва във важни функции за здравето на нашия организъм, като е от значение в областта на спорта. Доказателствата обаче показват, че има високо разпространение на дефицит на витамин D при спортисти и че това може да има значителни негативни последици на многосистемно ниво (вариращо от отслабена имунна система до повишен риск от нараняване). Доказано е, че добавките с витамин D са безопасни и ефективни за намаляване на дефицита на този микроелемент при повечето спортисти. Поради тази причина, въпреки че няма достатъчно доказателства, които да подкрепят единодушно ползите от добавките с витамин D върху физическата активност (например тестове за сила или спринт), претеглящи щетите от ниските нива на витамин D (особено в случая на елитни спортисти, които имат да се издържат високи тренировъчни натоварвания) и липсата на неблагоприятни ефекти при добавки, дори при умерени / високи дози, може да се препоръча добавка с витамин D.

 

График на тренировките

Дворец на културата и спорта бул. Княз Борис I 115, Варна

Ден Напреднали Начинаещи Деца 5-8 г Начинаещи деца 8-12 г Напреднали деца
Понеделник 19:30 до 21:00 x x x x
Вторник x 19:30 до 21:00 x x x
Сряда 19:30 до 21:00 x x x x
Четвъртък x 19:30 до 21:00 x x x
Петък 19:30 до 21:00 x x x x
Събота x x 11:00 до 12:00 12:00 до 13:00 13:00 до 14:00
Неделя x x 11:00 до 12:00 12:00 до 13:00 13:00 до 14:00
Ден Напреднали Начинаещи Деца 5-8 г Начинаещи деца 8-12 г Напреднали деца

Как да ни намерите?

Тренировките по Таекуондо във Варна се провеждат в Двореца на културата и спорта с адрес бул. Княз Борис I 115. Използвайте картата по долу за да намерите залата по Таекуондо в която се провеждат тренировките.

Как да ни намерите? Тренировките по Таекуондо във Варна се провеждат в Двореца на културата и спорта с адрес бул. Княз Борис I 115. Използвайте картата по долу за да намерите залата по Таекуондо в която се провеждат тренировките.

История на Таекуондо

Таекуон-До е съвременна версия на древното корейско изкуство за самозащита Те Кион Според привържениците на традиционните бойни изкуства в Корея, Таекуон-До е формирано под силното влияние на японското Карате, като обединява възможно най-доброто от корейските, китайските и японските традиционни системи за самозащита. В допълнение, то е разработено от генерал Чей Хонг Хи при ползване на всички съвременни достижения на физико-механиката на движенията, психологията и анатомията на човека.

В основата на философията му са залегнали принципите на учтивост, честност, упорство, самоконтрол и неукротим дух. Целта му е най-пълна реализация на вродените първоначално достойнства. Пътят към тази цел са постоянството и упорития труд.