Таекуондо


Таекуон-До е съвременна версия на древното корейско изкуство за самозащита Те Кион

Според привържениците на традиционните бойни изкуства в Корея, Таекуон-До е формирано под силното влияние на японското Карате, като обединява възможно най-доброто от корейските, китайските и японските традиционни системи за самозащита. В допълнение, то е разработено от генерал Чей Хонг Хи при ползване на всички съвременни достижения на физико-механиката на движенията, психологията и анатомията на човека. В основата на философията му са залегнали принципите на учтивост, честност, упорство, самоконтрол и неукротим дух. Целта му е най-пълна реализация на вродените първоначално достойнства. Пътят към тази цел са постоянството и упорития труд.

В превод Таекуон-До означава “път на техниките с крака и ръце

Това е пътят, по който подчинения на идеята за бойните умения е решил да върви до безпределни възможности в усъвършенстването на духа и тялото.

Самият Чой в детството си е бил слаб и болнав, но с цената на постоянство и воля, той става обединител и на практика основател на това бойно изкуство, подпомаган от армейските служби, където Таекуон-До бива преподавано и развивано. Официално наименованието и формирането на Таекуон-До е посочено за 11 Април 1955 година. На 22 Март 1966 година е основана Международна таекуондо федерация. Днес в нея членуват повече от 40 милиона души и над 100 държави.

България открива Таекуон-До чрез пристигналия у нас в края на 50-те години Хван Джън Нам

Първите негови ученици стават разпространители на странните до тогава бойни умения за българите, въпреки отрицателното и често пъти забранително отношение на държавата към тях. Този пламък за съжаление гори твърде кратко. Всичко приключва с  отпътуването на г-н Хван от България. През 1985 година у нас официално пристига първия корейски инструкторКим Унг Чол. Той е главния виновник за последвалото лавинообразно разпространение на Таекуон-До в България и учредяването на Българската федерация по таекуондо (БФТ), на която става и главен инструктор.

Днес благодарение на неговите безкористни усилия и на сменилия го по-късно Сок Мин Чол, както и на работилия за кратко в България инструктор Ким Чол Ман, Таекуон-До е едно от най-популярните и разпространени бойни изкуства в страната ни.